ПИСЦИ

ПРОМОЦИЈЕ

Позивамо и све ауторе из Велике и муринског дијела Горњег Полимља, да са промоцијама свијих дјела крену из Величке библиотеке.
Промоција књиге: 27. јул 2015. године

Зборник радова и саопштења са Округлог стола "Геноцид у Велици 28. јула 1944."

У организацији Величке биоблиотеке и НВО "Клуб Велика"одржана је промоција Зборника радова и саопштења са Округлог стола "ГЕНОЦИД У ВЕЛИЦИ 28. ЈУЛА 1944." одржаног 27. јула 2014. поводом седамдесетогодишњег помена невиним жртвама нацистичког геноцида 28. јула 1944.

Зборник су представили књижевнок Влајко Ћулафић, Проф. др Ранко Симоновић, предсједник Скупштине општине Беране Горан Киковић и Гојко Кнежевић.

Добро посјећена промоција је, у наставку, попримила одлике трибине, тако да су више присутних саопштили занимљива запажања о лањској организацији обиљежавања 70 година од нацистичког геноцида у Велици. Покренута је тема око изградњи Цркве св. Кирика и Јулите, тако да се намеће утисак о потреби да се уради Монографија о Величким црквама и споменицима.

promo genocid
promo genocid 2

Јавна трибина о књигама: 26. јул 2015. године.

"ВЕЛИКА И ВЕЛИЧАНИ", "ВЕЛИЧКА ШКОЛА 1864-2015" и "ПОКОЉ У ВЕЛИЦИ"

Аутори:  БРАНКО ЈОКИЋ, МАРКО ЈОКИЋ

Поводом три вијека од (новога) насељавања Велике, 71. годишњице од Покоља и 150 година школства, библитака у Велици организовала је 26. јула јавну трибину о књигама Бранка и Марка Јокћа: ПОКОЉ У ВЕЛИЦИ, ВЕЛИЧКА ШКОЛА 1864-2015 и ВЕЛИКА И ВЕЛИЧАИ - историјско-етнолошка хроника.

Аутори су представили садржај својих књига и указали на тешкоће са којима су се сретали у њиховој изради, посебно у истраживању грађе о школи.

И у наставку се показало да је овакав вид предстваљања књига плоднији него "класичне" промоције  јер је дијалог са ауторима водило више присутних. Сви су једнодушно оцијенили да се ради о изузетном напору који су аутори уложили у трагању за аутентичним историјским документима, на којима се заснива садржај ових књига. Истовремено су од аутора тражена појашњења појединих дјелова садржаја или докумета садржаних у свим трима књигама.

По општој оцјени, трибина је била веома успјешна, уз захвалност ауторима на труду и времену и уз истицање да су књиге Бранка и Марка Јокића од прворазреднога значаја за проучавање још увијек недовољно познате величке пролшлости.

promocija jokic 3
thumb_promocija jokic 1
promocija jokic 2

Промоција књиге: 09. април 2015. године.

"ВЕЛИКА И НОВШИЋЕ" - завичајна монографија

Аутор: Проф. др МАРКО КНЕЖЕВИЋ

09. 04. 2015. године., одржана је прва промоција у библиотеци у Велици.

На промоцији књиге "Велика и Новшиће" су поред аутора књиге Проф. др Марка Кнежевића, говорили: Бранислав Оташевић, Горан Киковић и Проф. др Ранко Симоновић

promo marko3
prom marko 2
promo 2
popmo marko

Промоција књига: 27. јула 2017. године.

"ВЕЛИЧИ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦИ" и "СЛИКЕ ИЗ ВЕЛИКЕ"
Аутор: СТАНКО Д. ПАУНОВИЋ

27. 07. 2017. године., у организацији величке библиотеке, одржана је промоција двије у књиге Станка Д. Пауновића. На промоцији књига су поред аутора, говорили: ГОРАН КИКОВИЋ - историчар, РАДЕ ЖИВКОВИЋ - новинар, ДРАГО БРНОВИЋА - пјесник и ГОЈКО КНЕЖЕВИЋ - новинар.


Ауторско вече Тодора Живаљевића Величког

АУТОРСКО ВЕЧЕ

ТОДОР ЖИВАЉЕВИЋ ВЕЛИЧКИ

12. 09. 2017. године., у организацији Епархије будимљанско - никшићке и Величке библиеке, у манастриру Ђурђеви ступови, одржано ауторско вече Тодора Живаљевића Величког. На промоцији књига су поред аутора, говорили: Владика Јоаникије, књижевни критичар - Дамјан Ћулачић и новинар Гојко Кнежевић.